Boekenbeurs 2014
Verslag lezing Stefaan Hertmans, Erwin Mortier, Tom Lanoye boekenbeurs
Ik ging naar de boekenbeurs op 6 november voor een lezing over een aantal boeken. Erwin Mortier, Stefaan Hertmans en Tom Lanoye zouden aanwezig zijn. Ik nam plaats in de blauwe zaal omstreeks 14u30. Een witte zetel en een tafel ervoor met boeken erop, dat was er te zien.
Na enkele minuten kwamen de drie bekende gezichten op het podium. Het eerste wat er gezegd werd was dat ze het onderwerp van de lezing helemaal hadden omgegooid. Ze wilden niet meer over boeken praten, die daar op de tafel lagen. Nee, ze wilden het vandaag over de betogingen in Brussel hebben. Ze wilden hun medeleven tonen aan de betogers die nu in Brussel waren.
Er was een vrouw aanwezig die eigenlijk daar was om de drie heren vragen te stellen. Een soort interview. Maar dat bleek eigenlijk niet echt nodig te zijn. De drie heren wisten wat ze wilden zeggen en de vragen hoefden er niet echt bij. Ze dachten er eigenlijk alle drie een beetje hetzelfde over. Over wat er nu in België aan het gebeuren is. En de zaal ook, dat was duidelijk. Telkens wanneer er iets gezegd werd, werd er geapplaudisseerd. De mensen waren helemaal akkoord, aan het lawaai te horen. Er waren ook zeer veel knikkende hoofden te zien in de zaal.
Eerst wordt er gezegd dat de betoging er is omdat de mensen boos zijn. Boos op regering en overheid. De burgers zijn verontwaardigd. De vele beloftes die werden gemaakt door de ministers worden helemaal niet nageleefd. Iedereen heeft verschillende redenen waarom dit beleid niet goed is. En deze redenen werden stuk voor stuk aangehaald:
Tom Lanoye zegt dat hij zelf bedrijfsleider is. Dat hij ziet dat er mensen geld verdienen met geld en dat er mensen geld verdienen met werk. En die laatste mensen, die geld verdienen met werk, die worden nu gestraft.
Er zou een vermogensbelasting moeten komen zodat de hoge vermogens zullen moeten betalen en niet de gewone werknemer. De kaaimantax zou er moeten komen volgens Tom Lanoye.
Er is nooit bewezen dat er met dit beleid meer banen zullen komen of de lasten zullen verminderen. En daar kunnen ze niet tegen. Ze willen eerst bewijs.“Wij moeten nu belastingen betalen voor iets waar we voordeel van zullen merken.” wordt er gezegd. “En kijk naar de betoging van vandaag, dit zijn mensen van alle lagen en standen.”
Er werd ook een mooi voorbeeld aangehaald door één van de drie heren. Ik denk dat het Stefaan Hertmans was. Je hebt een kassierster die met haar 1300 euro per maand een appartement moet afbetalen en drie kinderen moet kleden. Nu krijgt ze het moeilijk om kledij te kopen voor haar kinderen. Iemand met een groot vermogen die meer belastingen zal moeten betalen, zal nu de keuze moeten maken tussen een Ferrari, een Porsche of een Mercedes. Wie krijgt het hier dan erg te verduren?
Er werd in de politiek ook gezegd dat kunstenaars profiteurs zijn. De heren zeggen alle drie dat ze het daar helemaal niet mee eens zijn. Erwin Mortier geeft hierop een goede opmerking. Hij zei: “Als we nu alles wegdenken in onze steden. Kerken, bioscopen, theaters, … Wat blijft er dan nog over? Hoogstens ziekenhuizen en kantoorgebouwen. Dan komt er niemand nog naar ons land. Zijn we dan goed bezig? Dan valt er helemaal niets meer te beleven.”
Er werd het afgesloten met het voorbeeld van Nederland. In Nederland hebben ze bezuinigingen gedaan op een blinde manier. Daar is nu een recessie. Maar een feit is dat de groei in België de laatste vijf jaar veel hoger ligt dan in Nederlands, ondanks alle besparingen en maatregelen daar. Willen we dan gewoon Nederland achterna als we kunnen zien hebben welke gevolgen dit heeft?
En dan was de tijd om en werd de lezing afgesloten. De heren hadden gerust nog wat uren willen doorgaan, denk ik. De mensen die geluisterd hebben naar hen waren ook zeer enthousiast.
Ik spreek er mij niet over uit. Ik weet alleen dat onze burgers niet blij zijn met de veranderingen in België. Ik ben alleen van mening dat rellen het niet beter zullen maken, dat heeft geen enkel effect.
En het veranderen van het onderwerp van deze lezing verklaart nog maar eens dat het ons allemaal heel erg bezig houdt. Anders hadden ze waarschijnlijk gewoon de lezing gedaan over de boeken…
Nadien las ik dit citaat nog in Knack Extra: “Ironisch dat we hier zouden samenkomen om over een oorlog van honderd jaar geleden te praten terwijl ons land net in een nieuwe is gestapt.”
Negatieve punten aan deze lezing:
-thema hoorde niet echt thuis op een boekenbeurs
Positieve punten aan de lezing:
-mensen kregen de steun die ze nodig hadden die dag (betogingen Brussel)
-mensen kregen een verklaring voor de betogingen met duidelijke argumentering
Algemeen en persoonlijk besluit: Ik vond het wel erg jammer dat er niets met de boeken gedaan werd…
Bespreking stand boekenbeurs WPG UITGEVERIJEN
WPG uitgeverijen
Een van de standen die het meest in het oog sprong was voor mij die van WPG (Weekbladpers groep) uitgevers. Dit was een zeer grote stand op de boekenbeurs. Dat zal waarschijnlijk ook te maken hebben met het feit dat WPG een groep van enkele uitgevers is. In die groep zitten onder andere Prometheus, Querido, De Bezige Bij, A.W. Bruna, …
Het viel me meteen op dat de stand zeer ordelijk was en dus heel duidelijk gestructureerd. Boven elke wand was een bordje te zien met daarop het genre dat je eronder kon vinden. Er was meestal voor elk genre een apart standje voorzien. Folders en extra informatie over WPG waren er niet te vinden. Ze hebben we gezegd dat ik alle informatie op de website zou vinden. De nadruk lag vooral op de auteurs en boeken zelf. En tussen alle auteurs waren er een drietal die heel erg opvielen, die in de kijker waren gezet.
Het viel me op dat er veel erotische boeken en kookboeken te vinden waren. Zo heb ik het penisboek bijvoorbeeld van Goedele Liekens duidelijk zien liggen. De boeken die vooral voor vrouwen geschreven zijn, hadden een stand met allemaal schoenen met hoge hakken als decoratie. Heel leuk bedacht, dat trekt meteen de aandacht, zeker voor mij!
Pieter Aspe en Paulo Coelho vielen me ook op, omdat deze twee schrijvers ook een aparte stand hadden.
Er werd deze keer ook zeer veel aandacht geschonken aan de klassiekers, dat viel me enorm op. Ze stonden allemaal mooi bij elkaar en er waren veel klassieke versies in een nieuw jasje gestoken.
Ik heb er dan ook meteen enkele boeken gekocht!