Filmanalyse: The graduate
Turman, Lawrence (prod.) en Nichols, Mike (reg.). (1967). The graduate. Verenigde Staten: MGM.
De film is gebaseerd op de roman van Charles Webb, uitgekomen in het jaar 1963.
Plot
Benjamin Braddock is net afgestudeerd, hij is 21. Zijn ouders zijn zeer trots en geven een groot feest voor al hun vrienden en familie. Maar Benjamin vindt dit eigenlijk allemaal niet zo leuk, want hij wordt overstelpt met vragen over zijn toekomst. Tot er plots een vraag komt van een vriendin van zijn ouders, mevrouw Robinson. Ze wil dat Benjamin haar naar huis brengt en dat wil hij natuurlijk graag doen om even weg te zijn van het feest. Eenmaal ze aankomen bij de villa van mevrouw Robinson, doet ze er alles aan om Benjamin te verleiden en in bed te krijgen. Benjamin gaat er eerst niet echt op in, maar even daarna beginnen de twee een seksrelatie. Ze praten amper met elkaar en het gaat dus echt enkel en alleen om seks.
Even daarna komt Benjamin Elaine tegen, de dochter van mevrouw Robinson. Ze worden verliefd op elkaar. Mevrouw Robinson wil absoluut niet dat hij omgaat met haar dochter, maar Benjamin gaat hier toch mee door. Hij wil voor Elaine gaan. Omdat Benjamin alles opbiecht aan Elaine, is ze razend en vlucht van hem weg. Ze durft niet toe te geven aan hun liefde en staat uiteindelijk op het punt om te trouwen met iemand anders, Carl. Tot Benjamin haar komt zoeken in de kerk waar de trouw bezig is.
Benjamin en Elaine vluchten samen weg. Ze stappen een de bus op, niemand weet waar naartoe.
Typisch genre
Mike Nichols heeft vrij veel films geregisseerd van verschillende genres. Thrillers, romantische films, komedies, … Wat me opviel is dat het steeds een verhaal is dat dicht bij de werkelijkheid staat. Daarom denk ik dat dit een typische film is in het ouvre van de regisseur. Ik zou ook durven zeggen dat de films eerder succes hebben bij het vrouwelijke publiek, door thema’s als liefde en vriendschap die vaak terug komen. Maar er zijn ook verschillende films met andere thema’s natuurlijk. Dit is zeker geen uitzonderlijke film voor Mike Nichols.
Beeldcompositie
- Wanneer Benjamin en Mrs. Robinson in de bar iets aan het drinken zijn, wil Benjamin niet blijven. Mrs. Robinson staat erop dat hij blijft en begint hem te verleiden. Op een gegeven moment zegt Benjamin: “Mrs Robinson, you’re trying to seduce me.” Deze zin wordt gefilmd onder het been van Mrs. Robinson door, die haar been net op een barkruk heeft gelegd. Uiteraard wil men hiermee duidelijk maken dat zij hem aan het verleiden is en dat het zelfs aardig lukt. Het been omringt vanuit dit standpunt het volledige lichaam van Benjamin. Ik denk dat dit wil duidelijk maken dat Mrs. Robinson op dat moment Benjamin volledig in haar macht heeft en dat hij alles zal doen wat zij vraagt.
Betekenis: ‘Omringen van een personage’ om op die manier ‘macht’ uit te stralen. Een standpunt waarbij het personage klein wordt. Het been van het machtigste personage is zeer dicht bij de camera. Dit wijst op macht.
Functie: De kijker zal op dit moment echt door hebben dat het verleiden zal lukken of aan het lukken is. Dat de oudere, rijpere vrouw meer ervaring heeft met het verleiden van iemand en dat Benjamin zich laat inpalmen door haar. Hij heeft hier totaal geen ervaring mee, hij is zelfs nog maagd.
- Wanneer Mrs. Robinson toekomt op het eerste afspraakje in het hotel, zit Benjamin aan een tafeltje. Hij was helemaal niet aan het rondkijken, maar zat na te denken en nam een flinke teug van zijn drankje. Hij keek naar beneden, naar het tafeltje. Ik denk dat hij op dat moment heel veel stress had, zichzelf aan het sussen was en daarom de komst van Mrs. Robinson niet meteen opgemerkt heeft. Er wordt op dat moment ook gefilmd naar de tafel toe. Hij ziet ze aankomen in het spiegelbeeld van de tafel. Hij keek dus naar beneden maar zag ze toch aankomen. De eerste woorden die ze wisselen, ziet de kijker ook enkel in het spiegelbeeld van de tafel.
Betekenis: Volgens mij kan dit betekenen dat Benjamin niet meteen oogcontact durft maken en liever nog even afstand neemt van haar. Hij wil zichzelf nog niet meteen bloot geven. Hij is ook heel zenuwachtig, dat kan je afleiden uit zijn handelingen met zijn drankje voor ze er was.
Functie: De kijker begrijpt op deze manier beter de gevoelens van Benjamin. Hij denkt na, wil niet meteen oogcontact. Hij ziet Mrs. Robinson niet aankomen, omdat hij in gedachten verzonken was voor even.
- Het allerlaatste beeld van de film is een zeer mooi beeld. Benjamin en Elaine stappen de bus op en gaan op de bank achteraan zitten. Alle reizigers die op de bus zitten kijken verwonderd naar hen. Ze zitten allemaal naar achter gedraaid op de banken. Het lijkt erop dat ze allemaal iets willen zeggen, maar toch zijn ze sprakeloos. Er wordt gefilmd vanuit het standpunt van Benjamin en Elaine. Zo kan de kijker zich echt inbeelden hoe de twee zich voelen op dat moment.
Betekenis: ‘The point of view’, een zeer subjectief standpunt. Er word op dat moment gefilmd vanuit de blik van de personages Benjamin en Elaine.
Functie: Men wil hiermee de kijker in de plaats zetten van de twee. Op die manier kan men de gevoelens van de personages laten aanvoelen. Dit is een zeer goed camerastandpunt om spanning op te bouwen bij de kijkers. De kijkers zullen dan ook de vraag stellen: ‘Zal er nog iets gezegd worden?’ of ze zullen concluderen ‘Iedereen is verbaasd en emotioneel door dit gebeuren.’
Acteurs en opzet
Echte namen van de hoofdacteurs: Dustin Hoffman (Benjamin), Anne Bancroft (Mrs. Robinson), Katharine Ross (Elaine), Murray Hamilton (Mr. Robinson), Elizabeth Wilson (Mr. Braddock)
Protagonist: Benjamin Braddock
Hij is 21 en zit met heel veel vragen over zijn toekomst. Hij komt onzeker over. Hij wil alles doen om met Elaine te trouwen sinds hij haar voor de eerste keer zag want hij is stapelverliefd. Voor hem betekende de relatie met Mrs. Robinson totaal niets. Op het einde van de film doet hij er alles aan om op tijd in de kerk te zijn waar Elaine zou trouwen met een andere man en dat lukt hem. Benjamin heeft een beetje een ‘seutige’ look, heeft donker haar.
Antagonist: Mrs. Robinson
Ze is al een dame op leeftijd en is enorm rijk, of dat lijkt ze toch. Ze denkt dat ze zich alles kan permitteren en woont in een grote villa samen met haar man en dochter. Ze denkt ook steeds dat ze meteen haar zin zal krijgen. Uiteindelijk krijgt ze haar zin en spreekt ze af met Benjamin in een hotel. Zij geeft duidelijk de instructies en verwacht dat Benjamin alles doet zoals zij het wil. Ze praat nooit over zichzelf en is enkel uit op seks. Ze bedriegt haar man en heeft het zelf uitgelokt. Ze is een zeer mooie vrouw voor haar leeftijd en draagt zeer stijlvolle kledij. Ze heeft veel streken.
Nevenfiguur: Elaine
Ze is een zeer vlotte jongedame. Ze krijgt veel aandacht van de andere studenten en vooral van de jongens. Het lijkt dat ze zeer populair is op school. Ze is lief en soms ook schattig. Ze is zeer knap en ze draagt stijlvolle kledij. Ze heeft geen steken en ze is heel vriendelijk.
Dramatisch doel: Benjamin wil trouwen met Elaine. Elaine is het doel van Benjamin.
Conflict: Mrs. Robinson wil niet dat Benjamin haar dochter nog ziet. Ze doet er alles aan om ze van elkaar weg te houden. Ook de rest van de familie Robinson is kwaad op Benjamin en dat maakt het heel erg moeilijk om tot bij Elaine te geraken.
Camerabewegingen
- Het beeld waarmee de film begint, is een close-up van het gezicht van Benjamin. Hij ziet er heel moe uit. Enkele seconden later zoomt de camera volledig uit. Na ongeveer 20 seconden zien we pas dat Benjamin in een vliegtuig zit en aan het luisteren is naar de piloot die de passagiers toespreekt via de luidsprekers. Hij is net geland.
Betekenis: Men wil de locatie nog niet tonen aan de kijkers. De kijker ziet enkel het personage. Er ligt op die manier een focus op de emoties en het gezicht van het personage. Men ‘maakt kennis’ met de hoofdpersoon terwijl niemand al weet dat dit de hoofdpersoon zal zijn.
Functie: De kijkers nog even langer in spanning houden. De film is al begonnen, maar men weet niet waar het personage zich begeeft. Niemand krijgt al informatie over de locatie tijdens de eerste seconden.
- Ook in het begin van de film, wanneer het allemaal ongeveer twee minuten bezig is, zien we een mooi voorbeeld van de lift. De koffer van Benjamin staat op de bagageband en de camera volgt op dezelfde hoogte de koffer.
Betekenis: Volgens mij willen ze hiermee tonen dat er voor Benjamin een nieuw hoofdstuk begint. Ze volgen de koffer van zeer dichtbij, alsof het aannemen van de koffer het begin van iets nieuws is. Later wordt dit bevestigd.
Functie: Het idee wordt gegeven dat de koffer iets belangrijk zal zijn in de film, maar dat is totaal niet zo. Benjamin zit wel in de knoop met zichzelf in het begin, hij weet niet wat hij wil doen, hij heeft geen idee van zijn eigen toekomst. Het feit dat er gefocust wordt op de koffer, heeft volgens mij de functie dat de kijker weet dat Benjamin nu de bagage heeft om een toekomst op te bouwen, maar nog niet weet wat hij ermee zal doen.
- Wanneer de film 42 minuten bezig is, komt Benjamin thuis van een avond op hotel met Mrs. Robinson. Hij legt zich in een stoel en denkt na over wat er allemaal gebeurde de laatste tijd. Er wordt uitgezoomd en opeens ligt Benjamin niet meer in een stoel, maar in zijn eigen bed. Hij drinkt van een blikje en staat langzaam op. Je ziet dat hij nog steeds nadenkt. Hij neemt zijn zwembroek en duikt in het zwembad. Hij zag in gedachten de hotelkamer en Mrs. Robinson die zich klaar maakte. Opmerkelijk vond ik dat het beeld plots versprong tijdens de duik in het zwembad. In de plaats van Benjamin die een duik neemt in het zwembad, zien we Benjamin die in ongeveer dezelfde positie op Mrs. Robinson ligt in een bed, met zijn hoofd in het kussen gedrukt.
Betekenis: De gedachten van Benjamin gaan over van de seksrelatie naar het gewone leven en van het gewone leven naar de seksrelatie. Hij denkt heel hard na over alles omdat hij weet dat dit fout is en dat hij alles geheim moet houden voor zijn familie. De flits van de ene situatie naar de andere wil de chaos weergeven in zijn hoofd. Zijn gedachten flitsen van het ene naar het andere.
Functie: Hier wil men volgens mij weergeven hoe hard Benjamin nadenkt over de situatie. Hij vergelijkt alle gebeurtenissen in zijn leven met de seks met Mrs. Robinson. Wanneer hij dus een duikt neemt, vergelijkt hij dit met seks.
Production design
Decors, kostuums, make-up, rekwisieten, locaties, …
Het is me opgevallen dat alle decors nogal klassevol waren. Het huis van Mrs. Robinson met de bar. Zeer luxueus ingericht. Het huis van Benjamin. De meeste locaties straalden klasse uit en toonden aan dat het om rijkere families ging.
Hetzelfde met de kostuums. De hoofdrolspelers droegen kledij die er heel duur uitzag. Ze zagen er allemaal uit alsof ze net van de kapper kwamen. De meesten waren vrij natuurlijk geschminkt. Mrs. Robinson was iets opvallender geschminkt met een dikke laag fond-de-teint en lippenstift.
Af en toe waren er rekwisieten te zien die ons duidelijk maakte in welke tijd de film zich afspeelde. Bijvoorbeeld de speciale aansteker waarmee Mrs. Robinson haar sigaret aanstak in de bar. Of de kannetjes waar de drank in bewaard werd. Ook de oude telefoon die in het stopcontact werd gestoken vlak naast Mrs. Robinson in de bar van het hotel was een voorbeeld daarvan. Mrs. Robinson stak ook heel dikwijls een sigaret op. Dat was volgens mij telkens op momenten dat het niet naar haar zin verliep.
Net zoals de decors, de kostuums, de make-up en de rekwisieten, waren de locaties ook allemaal zeer chique. De villa’s van de families, het hotel, de universiteit, … De locatie waar Elaine en Carl op het punt stonden om te trouwen, was niet zo heel chique, maar het had zeker zijn charmes. Op het einde stappen Benjamin en Elaine op een bus. Ik denk dat dit iets was om weer te geven ‘Ik ben bij jou, we vluchten samen weg, maakt niet uit naar waar of hoe.’