Jeugdliteratuur: verwerkingsopdrachten bij twee verschillende boeken
Gelezen jeugdroman: Duet met valse noten van Bart Moeyaert
- VERHAAL, opdracht 2 (Schrijf een alternatief slot en verklaar waarom je dit beter vindt.)
Lander sprong het verkeer in. Auto’s toeterden. Nu dacht ik niet alleen aan mezelf in deze situatie, mijn leven dat op spel stond. Maar ook aan Lander, die elk moment dood kon zijn. Hij riskeert zijn leven voor mij. Mijn hele lichaam beefde, ik was bang en kon niet helder denken. De tram naderde… Opeens voelde ik een ruk aan mijn rolstoel. Lander. We belandden samen op de stoep. Auto’s toeterden onophoudelijk. Ik hoorde mensen roepen en tieren. Lander had mijn leven gered. De liefde tussen ons was blijkbaar nooit weggeweest.
Nadat we beiden enkele minuten bekomen waren van deze gebeurtenis, deze shock, zoende hij me. Het voelde alsof onze relatie nooit onderbroken was geweest. Ondanks mijn verlamde benen hield hij nog steeds van me. Dit is echte liefde, daarvan ben ik nu wel overtuigd. Ik ben Lander eeuwig dankbaar. Dit heb ik nooit gevoeld voor iemand.
Ik vind dit een beter einde omdat er expliciet verteld wordt wat het einde is. In het boek zelf kan je wel afleiden dat het een happy end is maar het staat niet echt geschreven. Ik vind het persoonlijk altijd leuk als een boek een romantisch einde heeft en dat er duidelijk staat geschreven wat er net aan de hand is. Dit vond ik een minpunt aan het boek, het einde. Daarom heb ik ook deze opdracht gekozen.
- Korte samenvatting van het boek:
Liselot is het nieuwe meisje in de klas van Lander. Lander is onmiddellijk verkocht. Het is een verhaal van de eerste liefde en alles wat daarbij komt kijken. Samen doen ze veel activiteiten. Ze reizen zelfs samen rond en spelen toneel. Maar het loopt fout. Lander en Liselot hebben maandenlang geen contact meer. Tot op de dag dat ze elkaar opnieuw tegenkomen op toneel. De dag waarop niets meer hetzelfde is…
- Didactische evaluatie van de opdracht als lezer
Ik vond dit persoonlijk een heel leuke opdracht als lezer om dit te doen. De reden is dat ik vaak het einde van een boek teleurstellend vind. Daar kunnen de lezers verandering in brengen door zelf een einde te verzinnen. Het is dus creatief, maar voor mensen die graag schrijven ook een hele uitdaging om het boek af te ronden met mooie woorden. Sommige mensen hebben het talent om te schrijven zonder dat ze het weten en hier kunnen ze dit misschien wel ontdekken…
- Didactische evaluatie van de opdracht als leerkracht
Mijn mening over deze opdracht als leerkracht, didactisch; sluit heel nauw aan bij mijn mening als lezer. Als leerkracht vind ik dit ook een goede opdracht omdat leerlingen creatief kunnen bezig zijn en ook hun schrijftalent kunnen ontdekken of oefenen. Voor goede schrijvers een creatieve uitdaging, voor minder goede schrijvers een leuke oefening volgens mij. Leerlingen moeten het boek ook gelezen hebben voor ze een mooi aansluitend einde kunnen schrijven. Zonder het lezen van het boek zal je als leerkracht onmiddellijk merken dat het boek niet gelezen werd.

- GENRE/STIJL, opdracht 2 (Maak van het verhaal een krantenbericht.)
Twee jeugdbendes Brussel opgepakt
Brussel, 27 oktober 2014, Eline Van Lint voor Krant X
In Brussel zijn vannacht twee jeugdbendes opgepakt die al maanden de stad onveilig maakten.
De Politie van Brussel was bezig met de normale nachtpatrouille toen ze opeens enkele jongeren zagen wegvluchten bij het zien van de camionette. De Politie zette de achtervolging in en kon de verdachte jongeren te pakken krijgen. De jongeren werden urenlang ondervraagd en toen kwam er aan het licht dat ze met jeugdbendes te maken hadden. Dit gebeurde toen er een bendelid, een zekere Mavela zich versprak.
Deze jeugdbendes hadden een naam: ‘The Black Bronx’ en ‘1080ers’. Zo noemden ze zichzelf de hele tijd. Ieder lid had ook een schuilnaam. Ze hebben de afgelopen maanden in Brussel zeer veel feiten gepleegd. Zowel zinloos geweld als diefstallen en zelfs seksueel misbruik. Enkele bendeleden hebben deze feiten reeds toegegeven, anderen worden voorlopig nog steeds ondervraagd door de Politie van Brussel.
Wat er met de jongeren zal gebeuren nu ze de feiten bekend hebben, is nog niet geweten. Wellicht komen ze nooit in de gevangenis terecht door het plegen van deze feiten, omdat de meesten van hen nog minderjarig zijn. De leeftijd van de leden ligt rond de 15 jaar. De jongeren die nog niets hebben bekend zullen net zoals de anderen in voorhechtenis blijven. Er zijn al vele bewijzen gevonden die in hun nadeel spelen.
De Politie wil ook nog vermelden dat er geen reden is voor ongerustheid in de Brusselse straten en dat er een extra patrouille zal worden ingezet tijdens de volgende nachten.
- Korte samenvatting van het boek:
Marie-Eveline gaat naar school en leidt een normaal leven. Ze gaat samen met haar vriendin Daphne naar school. Wanneer ze naar huis terugkeren en in het station van Brussel passeren, komt Marie-Eveline haar neef tegen die ze al lang niet meer gezien heeft. Ze trekt steeds vaker op met haar neef, Notourious, en met de bende waar hij deel van uitmaakt. Ze heeft het gevoel dat ze als zwarte nu echt gerespecteerd wordt door de bende en haar neef. Wanneer ze zelf deel uitmaakt van de bende, moet ze zich natuurlijk aan de regels houden. En dan loopt het allemaal fout. Ze gaat het verkeerde spoor op en doet zelf dingen die niet door de beugel kunnen...
- Didactische evaluatie van de opdracht als lezer
Het is een leuke opdracht waar je toch wel creatief mee bezig bent. Ook met deze oefening oefen je schrijfvaardigheid. Het opmaken van het krantenartikel is ook leuk. Vooral voor wie graag bezig is met lay-out en computer.
- Didactische evaluatie van de opdracht als leerkracht
Als leerkracht vind ik dit wel een leuke oefening, een oefening die leerlingen als leuk zullen ervaren volgens mij. Een groot nadeel aan deze opdracht is wel dat de leerlingen ook zonder het lezen van een boek deze opdracht tot een goed einde zouden kunnen brengen. Op deze manier heb je dus geen controle over het al dan niet lezen van de boeken door de kinderen in de klas. Hoogstwaarschijnlijk zal je dit als leerkracht wel merken.
Ik zou de oefening zelf gebruiken, maar dan eerder in combinatie met een andere oefening waar er een betere controle mogelijk is. Deze oefening neemt ook geen uren in beslag, dus een combinatie is zeker te doen voor leerlingen naar mijn mening.