Leesbeleving mythen

 

Griekse mythen (3)

 

Narcissus

 

Link naar het gelezen verhaal: https://histoportal.nl/index.php?p=categorie&cat=18

Gelezen ter verduidelijking: https://www.beleven.org/verhaal/narcissus

Link naar het artikel uit Klasse “Ik ben geweldig en toch faal ik”: https://www.klasse.be/archief/ik-ben-geweldig-en-toch-faal-ik/

 

Wanneer ik deze mythe gelezen had, dacht  ik meteen aan een artikel uit klasse waar mijn oog onlangs op viel. Een heel interessant artikel dat ook heel goed aansluit bij de lerarenopleiding.

“Ik ben geweldig en toch faal ik” is een artikel dat gaat over “generation me”. Deze generatie zit nu op de schoolbanken en zijn geboren in de jaren 80 en 90. Ze zijn opgegroeid met de luxe van gsm’s, internet, Wii’s, … Ze hebben wel een heel positief zelfbeeld doorgaans. Iedereen moet ze gezien hebben en belangrijk vinden. Ze halen liever een nul op een toets in de plaats van een slecht cijfer waardoor de anderen zullen denken dat ze dom zijn. Uiteraard is het goed om een positief zelfbeeld te hebben, maar we hebben een generatie gecreëerd die denkt dat ze speciaal en beter is dan anderen. Dit is zowat wat je kan lezen in het artikel. Of ik het ermee eens ben, laat ik in het midden.

Het doet me denken aan de mythe van Narcissus omdat hij ook heel vol was van zichzelf. Hij had zeker geen last van te weinig zelfvertrouwen. Het kwam dus blijkbaar heel lang geleden ook voor… Het is dus zeker geen nieuw fenomeen. Maar het kan wel waar zijn dat het bij de jeugd van vandaag veel meer voor komt.

Ik vind het eigenlijk wel een zeer leerrijk verhaal. Er zit eigenlijk achter dat je niet enkel jezelf moet goed vinden, maar ook anderen waarderen. Niet egoïstisch en arrogant zijn. Want dat zal zich vroeg of laat tegen je keren.

Deze mythe wil volgens mij ook laten weten aan de lezer dat je veel liever gezien wordt door anderen wanneer je met beiden voeten op de grond blijft. Ik denk dan ook aan het zoeken van een partner bijvoorbeeld. Wanneer je jezelf als fantastisch bekijkt, gaat er nooit iemand goed genoeg zijn voor je. Dan kom je mensen tegen maar je zal ze als ‘onder je niveau’ bekijken. Zo kan je nooit gelukkig worden in je leven. Niemand is perfect! En nog iets belangrijk: leer eerst iemand kennen, voor je er een slecht idee over krijgt. Misschien is de persoon in kwestie helemaal niet slecht, al ziet hij er voor jou er wel zo uit.

 

Pandora

 

Link naar het gelezen verhaal: https://histoportal.nl/index.php?p=categorie&cat=18

Gelezen ter verduidelijking: https://www.grieksegids.be/mythologie/pandora.php en https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/3104-mythen-en-sagen-prometheus-en-pandora.html

 

Ik las de mythe van Pandora en ik herkende meteen mezelf in het verhaal. Ik ben ook steeds nieuwsgierig en ik had in haar plaats ook de doos geopend denk ik. Ik heb dus net als Pandora de eigenschap nieuwsgierigheid gekregen. Nu weet ik dat dit niet altijd goed is. Soms is het beter om wat minder nieuwsgierig te zijn. Want door nieuwsgierigheid kan je ook dingen ontdekken die je liever niet had geweten.

Op het einde van het verhaal komt er een vogel uit de doos. Deze vogel staat symbool voor hoop. Dat vond ik heel mooi. Want wat er ook gebeurt, er is altijd hoop. En dat is iets wat vele mensen moeten onthouden. Dit staat dus symbool om altijd het goede te zien en positief te blijven denken. Ook al heeft iemand meerdere tegenslagen gekend, het gaat beter worden. Een negatieve instelling helpt nooit, dat maakt je enkel nog depressiever. Er is hoop en daar staat deze vogel symbool voor.

Er wordt ook gezegd dat Pandora verandert in iemand lelijk. Dit zou haar straf geweest zijn voor de nieuwsgierigheid die ze niet kon bedwingen. 

Wat ik ook heel erg leuk vind aan deze mythe, is het feit dat er een gezegde over bestaat. "De doos van Pandora openen" is het gezegde. Met dit gezegde willen ze eigenlijk zeggen dat je een ontdekking doet die niet zo aangenaam is, vaak door nieuwsgierigheid. 

 

Adonis

 

Link naar het gelezen verhaal: https://histoportal.nl/index.php?p=categorie&cat=18

Gelezen ter verduidelijking: https://www.beleven.org/verhaal/adonis en https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/82597-adonis-in-de-mythologie.html

 

Jaloezie kan mensen heel ver drijven en ik denk dat vele mensen dit wel weten. Omdat ze het zelf meegemaakt hebben, of omdat ze stikjaloers zijn op iemand. Iemand die jaloers is, kan erg uit de hoek komen. Er worden ook vele mensen gepest omdat de pester  jaloers is op die persoon.

In dit verhaal wordt Adonis gedood door Artemis, die een everzwijn op hem heeft losgelaten. Artemis was zo jaloers op Adonis, dat hij hem dood wou. Uiteraard was Artemis een mooie man, om jaloers op te zijn natuurlijk. Maar niemand heeft gedacht dat dit iemand zo ver zou kunnen drijven…

De les bij dit verhaal is volgens mij dat je blij moet zijn met wat je hebt en hoe je eruit ziet. Iedereen is anders, maar daarom niet beter. Sommige mensen zijn mooier dan anderen, maar dat wil niet zeggen dat ze meer kunnen. Wanneer je niet tevreden bent met jezelf en je bent jaloers op iemand, dan kunnen er erge dingen gebeuren.

Dat heb ik vaak ervaren op school vroeger. De minder mooie meisjes of meisjes die niet zo geliefd zijn bij de jongens zetten meestal een heel grote mond op, om op die manier aandacht te krijgen. Dan luistert er toch iemand naar hen. En de grondreden hiervan is jaloezie. Er zat in mijn klas toen een heel mooi meisje en die werd gepest door de anderen…

 

Andere mythe

 

P'an Koe 

 

 

De Chinese scheppingsmythe, P’an Koe

Link naar het gelezen verhaal: https://www.beleven.org/verhaal/de_schepping_van_de_wereld

 

Ik las de Chinese scheppingsmythe en ik vond dat er wel wat gelijkenissen waren met de schepping van Jezus Christus in het katholieke geloof. In het Chinese scheppingsverhaal is er een man, P’an Koe, die geboren wordt. Deze man ontstaat uit de natuurbeginselen Yin en Yang. Hij heeft de wereld gemaakt hoe het nu is. Uit zijn lichaamsdelen zijn de verschillende elementen ontstaan. De maan en de zon uit zijn ogen, het heelal uit zijn haar en zo verder.

Het is natuurlijk een heel ander verhaal dan dat van Jezus, maar toch komt het op hetzelfde neer vind ik. Daaruit concludeer ik dat scheppingsverhalen vaak op elkaar lijken. Het idee erachter is vaak hetzelfde geweest. De lichaamsdelen van deze man werden elementen van de wereld en alle elementen bij elkaar zijn de wereld in totaliteit. Jezus heeft onze wereld ook geschapen, ‘gemaakt’. Het enige verschil hiermee is dat de elementen niet ontstaan zijn uit lichaamsdelen.

Deze mythe deed me dus denken aan het scheppingsverhaal dat ik goed ken en het viel me meteen op dat er gelijkenissen waren.

P’an Koe is ontstaan uit de chaos en zijn opdracht was om de wereld een vaste vorm te geven. Hemel en aarde te creëren. Wat zeer opmerkelijk is en anders dan in het katholieke geloof en het scheppingsverhaal van Jezus, is dat deze man voorgesteld werd als een klein mannetje. Hij leek op een dwerg en was gecamoufleerd. Hij had ook twee horens op zijn hoofd. Deze man werd dus niet zo machtig voorgesteld, maar eerder een beetje onnozel. Door de camouflage valt hij zeker niet zo op. Wanneer hij opvalt, zou het in de slechte zin zijn. Bij Jezus is dit helemaal anders. Ofwel wordt hij niet voorgesteld op een afbeelding en moet het zelf worden ingevuld. Soms zien we een vriendelijke man met een wit kleed op blote voeten als beeld voor Jezus. Deze man zou dan eerder opvallen in de positieve zin. Door het witte kleed zal hij ook gezien worden.

Ik weet niet of het de bedoeling is dat we ons een God gaan voorstellen met een afbeelding. Maar hier werd de man die de wereld heeft geschapen wel heel erg vreemd voorgesteld. Miniem. Dat vond ik heel vreemd aangezien ik ‘een man die de wereld heeft geschapen’ veel grootser en opvallender zou voorstellen.