Boekpresentatie 

Gekozen boek: Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay (Sarah’s key)

Voorbereidingen voor mijn boekpresentatie:

 

Waarom koos ik dit boek?

Vroeger las ik altijd echte meisjesboeken. Alleen maar over verliefdheid en die dingen. Ik koos er ook altijd de dunste uit.

Toen ik een lijst kreeg van mijn favoriete leerkracht in het vierde middelbaar, stond er mijn genre niet echt tussen. Dus koos ik dit boek, helemaal tegen mijn zin. Maar ik deed het voor de leerkracht. Zij is ook de reden waarom ik hier nu ben.

Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het is een zeer emotioneel verhaal waarbij één personage gevolgd wordt in de oorlog.

Het boek was veel sneller uit dan verwacht en ik vond het fantastisch! Een echte aanrader!

Ik heb dit boek gekozen omdat dit het eerste ‘andere’ genre was dat ik las, aangeraden door mijn favoriete leerkracht Nederlands die me altijd zal bijblijven.

 

Een korte samenvatting van het boek…

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog.

Een tienjarig meisje wordt ’s nachts opgepakt samen met haar ouders. Ze wordt naar Parijs gebracht waar vele Joden werden verzameld voor deportatie. Het is verschrikkelijk.

Maar niemand weet dat Sarah haar kleine broer in de ingemaakte kast heeft opgesloten voor ze mee moest met de Politie. Dat deed ze om hem te beschermen. (Ze dacht dat ze hem daarna weer zou kunnen ophalen.)

Sarah wordt losgerukt van haar gezinsleden, al haar bezittingen en kleren worden afgenomen, haar haren worden afgeschoren, ze moet overleven in zeer ernstige omstandigheden.

Na verschrikkelijke dingen meegemaakt te hebben, kan Sarah, samen met een leeftijdsgenoot, ontsnappen uit het kamp. Ze komen terecht in een hutje in een bos.

Wanneer ze op adem gekomen is, besluit ze om haar kleine broer te gaan zoeken. Ze heeft constant aan hem gedacht en heeft ze sleutel goed bij zich kunnen houden de hele tijd.

De sleutel van de kast speelt een zeer belangrijke rol doorheen het verhaal. Ze zoekt steeds manieren om hem goed bij zich te kunnen houden en dat is haar gelukt.

_______________________________________________________________________

60 jaar later wil een Amerikaanse journaliste een artikel schrijven over deze razzia. Ze komt op het spoor van Sarah en ontdekt een verborgen geheim…

Nadien gaat ze Sarah opzoeken, tevergeefs. Tijdens al haar zoekwerk en ontdekkingen, kreeg ze zo veel respect voor Sarah, dat ze haar eigen kind naar haar vernoemde aan het einde van het verhaal.

(Geen andere aspecten uit het verhaal vertellen tegen de luisteraars, dit zou wel eens het einde van het verhaal kunnen verklappen en het grote geheim!)

 

Fragment

Inleiding fragment: Ik lees nu een fragment voor uit het boek. Dit is het moment waarop Sarah en haar gezin opgepakt worden door vreemde mannen. Op dat moment sluit Sarah ook haar broertje op in de ingemaakte kast waar ze altijd in speelden.

 

Voorgelezen fragment: zie pagina 19

“Ik ga naar onze geheime plek," fluisterde hij. "Nee!" drong ze aan. "Je gaat met ons mee, je moet."

Het meisje kon haar broertje vanuit het donker naar haar zien gluren. Hij hield zijn favoriete teddybeer tegen zich aan geklemd, zo was hij niet meer bang. Misschien zou hij daar wel veilig zijn. Hij had water en de zaklantaarrn. En hij kon naar de plaatjes in zijn favoriete boek kijken. Misschien moest ze hem daar maar even laten zitten. De mannen zouden hem nooit kunnen vinden. Later op de dag zou ze terugkomen om hem op te halen, als ze weer naar huis mochten. En papa, die nog in de kelder was, zou als hij weer boven kwam ook weten waar de jongen zat. "Ben je bang daarbinnen?" vroeg ze zachtjes, terwijl de mannen hen riepen. "Nee," zei hij. "Ik ben niet bang. Sluit me maar op. Ze krijgen me niet te pakken."

Ze sloot de deur voor het kleine gezichtje en draaide de sleutel om. Toen liet ze de sleutel in haar zak glijden. Het slot werd verborgen door een draaimechaniekje in de vorm van een neplichtknopje. Je kon de omtrek van de kast onmogelijk zien in de betimmering van de wand. Ja, daar zou hij veilig zijn. Dat wist ze zeker. Het meisje zei zachtjes zijn naam en legde haar vlakke handpalm tegen het houten paneel. "Ik kom je straks halen. Ik beloof het."

 

3 vragen aan de klas

·         Wie heeft er het verhaal al gelezen?

·         Wat is de sfeer van het fragment?

·         Wat zou jij doen in deze situatie?

·         Denk je, aan de hand van dit fragment, dat het broertje nog op tijd gevonden zal worden in de kast? (voor mensen die het boek nog niet gelezen hebben)

 

Verslag over het verloop van de boekpresentatie:

Het bleek al snel een boek te zijn dat al door vele medeleerlingen gelezen werd. De meesten vonden het een zeer aangrijpend boek en hebben het graag gelezen. Er was wel veel enthousiasme toen ze zagen welk boek ik mee had. Ik had het wel verwacht, want het is een vrij bekend boek.

Deze oefening vond ik heel zinnig. Het is belangrijk als leerkracht in opleiding (zeker voor het vak Nederlands) dat je literatuurkennis hebt. Het is ook belangrijk dat je zelf boeken gelezen hebt en dat je een boek kan beoordelen op basis van een beschrijving en een genre bijvoorbeeld. Op deze manier hebben we allemaal boeken leren kennen die we nog niet kenden. Ik denk dat velen van ons zeker boeken zullen lezen in de toekomst die aan bod kwamen in deze besprekingen.

Zo heb ik ook een lijst van boeken die ik graag zou lezen, die me aangesproken hebben door de presentatie van mijn medeleerlingen.

 

Verlanglijstje:

Connie Palmen
I.M.
Presentator: Carolien De Boer

Dit boek zou ik heel graag lezen. Het was een mooie voorstelling, je zag onmiddellijk dat het boek echt een indruk heeft nagelaten op Carolien. Ik denk dat dit bij mij ook zo zou zijn. Het is eigenlijk een liefdesverhaal dat opgedragen is voor iemand na de dood. Het thema spreekt me aan. Toch is het boek geen liefdesverhaal zei Carolien. Dat maakt het speciaal en daarom wil ik het ook lezen.

Aan de hand van de presentaties vond ik dat dit hetzelfde soort boek leek als dat van Aline.
B. Goudsmit
Afscheidsbrief

Dit boek gaat ook over een brief na een overlijden. In tegenstelling tot het boek van Carolien, is dit een verhaal over twee goede vriendinnen. Dit boek zou ik dus ook graag lezen omdat ik hou van dit genre.

Jonas Jonasson
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Presentator: Barbara Geuens

Dit is een komisch boek en Barbara was zeer enthousiast. Ze was zelfs aan het lachen toen ze het boek voorstelde. Ook door haar enthousiasme wil ik het boek lezen, maar dit stond al langer op mijn verlanglijst. Dit boek kwam in het secundair onderwijs ook heel vaak op de leeslijsten die de leerkrachten aan ons gaven. Ik heb het toen nooit gelezen omdat ik het eigenlijk te dik vond en omdat ik een zeer trage lezer ben. Maar nu zal het er zeker van komen. Ik zal het in tegenstelling tot haar wel niet kunnen linken aan mijn bompa vermoed ik. Die van mij zou eerder braaf in het rusthuis blijven.

Verfilmde boeken, waarvan de films zeer bekend zijn geweest, zou ik ook wel eens graag lezen. Dat soort films heb ik meestal wel gezien en dan is het leuk om eens te kunnen vergelijken met het boek. Boeken en films vergelijken is interessant, ook later om met de leerlingen te bespreken. Deze boeken staan dus eveneens op mijn lijst:

Dirk Bracke
Het Engelenhuis
Presentator: Margot Scheers
Verfilming: Bo

Het gaat over een meisje met geldproblemen. Ze wil graag geld verdienen en komt in contact met een meisje. Het meisje spreekt af met mannen om zo geld te verdienen. Ze heeft een pooier. Nadat Bo gepraat heeft met het meisje gaat ze hierin mee en doet hetzelfde. Ze komt in een verkeerd milieu terecht en er gebeuren vreselijke dingen. Margot heeft dit boek ook zeer enthousiast voorgesteld, waardoor iedereen wel zin kreeg om het te lezen volgens mij.

Gayle Forman
Als ik blijf
Presentator: Lise Nissen
Verfilming: If I stay

Nicholas Sparks
Het dagboek
Presentator: Doha Azdad
Verfilming: The notebook

Ik vind het belangrijk dat je als leerkracht Nederlands boeken hebt gelezen die ofwel speciaal zijn door één of andere reden ofwel zeer bekend zijn. Je zou toch ook al geproefd moete hebben van de oudere Nederlandse literatuur. Enkel en alleen omdat ik voor leerkracht Nederlands studeer, zou ik deze twee boeken willen lezen. Eerder om mijn literatuurkennis te verrijken, niet direct omdat het thema me interesseert:

Peter Verhelst
Memoires van een luipaard
Presentator: Judit Schoors

Dit boek kan je op verschillende manieren interpreteren en de manier waarop het geschreven is, is heel speciaal. Dat bleek uit het fragment en werd ook met heel veel enthousiasme door Judit verteld. Het is een poëtische schrijfstijl. Daarom wil ik het graag lezen. Om de taal te bewonderen. Niet zo zeer enkel voor het verhaal.

Willem Elsschot
Het dwaallicht
Presentator: Eva Van den Eynde

Dit heeft twee redenen. Ik wil dit boek graag lezen omdat het een klassieker is én omdat het boek dat Eva mee bracht een Graphic Novel is. Daarom is het speciaal. Zo kan ik kennis maken met iets wat ik nog nooit gelezen heb en heb ik tegelijkertijd een klassieker gelezen. Dit boek zal ik waarschijnlijk na het maken van deze taak als eerste aankopen.

 

Dit was mijn lijst met de boeken die ik absoluut wil lezen na de presentaties. De boeken die hierboven vermeld staan, zijn op een heel enthousiaste manier gepresenteerd. Het genre sprak me meteen aan.

De andere boeken die voorgesteld zijn lagen me minder. Ik grijp heel vaak naar hetzelfde genre. Wat me opvalt in mijn verlanglijst is dat ik allemaal boeken heb uitgekozen die door meisjes gepresenteerd werden. Ik kies dus waarschijnlijk echte meisjesboeken uit.

Het boek dat ik absoluut niet zou willen lezen:

Douglas Adams
Fransgalactisch luftershandboek
Presentator: Dries Berens

Het is een boek zonder logica, de schrijver heeft zelf geen ideeën, het is zeer chaotisch. Dit zijn kenmerken die Dries zelf aangehaald heeft. Daarom alleen al wil ik het boek absoluut niet lezen. Een boek moet voor mij duidelijk zijn. Als ik niet begrijp wat er aan het gebeuren is, zal ik het boek zeer snel dicht doen en lees ik niet meer verder…

Dries heeft het boek wel gepresenteerd op een goede manier, maar kan me toch niet overtuigen…